Llançament de Laundry ID, un nou concepte de bugaderia que facilita la inclusió laboral
El projecte solidari utilitza la tecnologia en bugaderies residencials per a facilitar la inclusió laboral de persones amb discapacitat
11/05/2017
Llançament de Laundry ID, un nou concepte de bugaderia que facilita la inclusió laboral

El Centre d'Innovació BBVA ha acollit aquest divendres 5 de maig un acte per donar a conèixer una interessant innovació en el camp de la tecnologia. Es tracta de "Laundry ID", un sistema que elimina les pèrdues de roba en serveis residencials produïdes per errors en la classificació i repartiment de la roba neta, on la roba bruta dels residents es barreja per netejar-la. Laundry ID simplifica la tasca i guia a l'operari en el treball de classificació i repartiment de la bugada. Aquest procés potencia la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

El projecte és fruit d'una estreta col·laboració entre Girbau, l'Institut de Robòtica per a la Dependència, l'empresa de tecnologia Extra Software i la Universitat Rovira i Virgili i ha comptat amb la col·laboració econòmica del Ministeri de Sanitat a través de les subvencions amb càrrec al 0,07% de l'IRPF i de BBVA.

Laundry ID és un sistema per a bugaderies de col·lectivitats que facilita la inclusió laboral, gràcies al programari propi, que permet, a persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental, classificar la roba sense error. Un sistema de guiatge per xips encén una llum led sense fils durant el plegat de la peça, indicant la cubeta on s'ha de situar cada peça de cada resident.

Es guia al treballador en tots els passos, adaptant tot el procés a persones amb discapacitat i creant nous llocs de treball per a aquest col•lectiu amb moltes dificultats d'inserció laboral. Es millora la qualitat del servei als usuaris i famílies, eliminant les pèrdues de la roba dels residents. També es redueixen els costos de gestió de la bugaderia, donant accés a bonificacions públiques a la contractació de persones amb discapacitat i de preparadors laborals.

Impacte Social

L'acte ha comptat amb la participació del secretari d'Estat d'Igualtat i Serveis Socials, Mario Garcés, i del director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat, Borja Fanjul, els quals han volgut donar suport a aquesta iniciativa inclusiva, la realització de la qual ha estat possible gràcies a les aportacions a través de la x solidària a la declaració de la Renda.

Per la seva banda, Mercè Girbau, Consellera Delegada de Girbau, ha mostrat l'enorme implicació amb el qual empresa s'ha bolcat envers el projecte pel seu enorme potencial d'inclusió laboral.

Al 2015 a Espanya hi havia 1.774.800 persones en edat activa amb discapacitat oficialment reconeguda (font: Odismet, l'observatori sobre discapacitat i mercat de treball a Espanya). El 31,0% de la població activa amb discapacitat es trobava en situació d'atur. La diferència amb la població sense discapacitat és de més de nou punts. La taxa d'atur és major en dones que en homes (31,1 enfront de 30,9), malgrat la seva menor taxa d'activitat. La taxa d'ocupació de les persones amb discapacitat a Espanya va ser del 23,4%, fet que suposa gairebé tres vegades menys que la taxa de persones sense discapacitat que per a aquest mateix any va aribar al 60,9%.

D'altra banda, el 2015 a Espanya hi havia 5.340 residències de 3a edat i aproximadament 570 residències de persones amb discapacitat intel•lectual, que tenen la necessitat de reduir costos i millorar el servei als usuaris. Laundry ID genera llocs de treball inclusius en entorns ordinaris i per tant dóna resposta a una necessitat social molt important a Espanya, que és la inclusió laboral en entorns no protegits, on la inclusió és plena. Cada bugaderia genera entre 3 i 4 llocs de treball, contractes de qualitat per a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o física.

Com a entitats socials, les residències veuran incrementat el seu impacte social amb la inclusió laboral de persones amb discapacitat del seu entorn proper. També es millora la qualitat del servei prestat als residents així com l'eficiència deguda a la reducció del temps dedicat per a la gestió d'incidències de roba perduda. A mesura que s'incorporin persones amb discapacitat, es produeix un benefici econòmic producte de les ajudes i subvencions.