Les alemanyes F.R.O.G. conquisten el FIRST Tech Challenge i obtenen l'Inspire Award
En total s'han disputat tres tornejos de robòtica de grans dimensions que han reunit joves d'entre 6 i 18 anys
02/03/2020
Les alemanyes F.R.O.G. conquisten el FIRST Tech Challenge i obtenen l'Inspire Award

3 de març de 2020. – La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC) ha impulsat aquest cap de setmana una gran jornada STEAM a Vic (Barcelona) amb tres tornejos de robòtica de grans dimensions: el FIRST LEGO League, el FIRST LEGO League Junior i el FIRST Tech Challenge. Més 1.500 persones, entre participants i assistents, han acudit a veure les diferents competicions en les quals han concursat joves d'entre 6 i 18 anys.

La UVic, Girbau i la Fundación Scientia, amb la col·laboració de Cimworks, han promogut la segona edició del FIRST Tech Challenge, el major programa STEAM a nivell internacional per a nois i noies d'entre 16 i 18 anys. Les alemanyes F.R.O.G han conquistat el títol i han obtingut l'Inspire Award: un bitllet directe per a la final mundial que es disputarà a finals d'abril a Detroit (els Estats Units).

En total, a la competició s'han inscrit 17 equips de nois i noies procedents de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, però, també de països com Alemanya, els EUA, França, Libèria, Països Baixos o Romania. El torneig, que utilitza l'anglès com a única llengua vehicular, va començar el divendres amb rondes de pràctiques, les entrevistes i la inspecció dels robots per part dels jutges i va finalitzar el dissabte amb una jornada de competició. Enguany, el repte plantejat ha rebut el nom de SKYSTONE i ha estat centrat en la cerca de solucions per a garantir que les ciutats siguin un espai de convivència per a tothom.

 

El major programa STEAM a nivell internacional

El FIRST Tech Challenge és el major programa STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) a nivell internacional, ja que compta amb més de 60.000 participants, organitzats en més de 5.000 equips de 40 països diferents. Per a aquest torneig, els equips han de dissenyar, crear i programar robots autònoms operats per controladors, els quals han de realitzar una sèrie de missions en un espai de 3,66 x 3,66 m. Les partides, de 2 minuts de duració, es disputen a partir d'una aliança de dos equips contra una aliança de dos equips més, es fan per sorteig i canvien a cada ronda. Després de cinc rondes, la classificació per punts determina el camí cap a les semifinals i a la final.

 

Un podi molt semblant al de l'any passat al FIRST LEGO League

L'equip FEDAC Coolest Wolvineers, de l'escola Sant Narcís de Girona, ha estat el guanyador per segon any consecutiu del torneig FIRST LEGO League (FLL) de la UVic, que enguany arribava a la vuitena edició. La competició, dirigida a nois i noies d'entre 10 i 16 anys, ha constat de tres rondes de joc, en què els robots creats amb peces de Lego han hagut de fer unes proves concretes. Paral·lelament, cada equip ha presentat un projecte científic relacionat amb el repte mundial d'enguany, City Shaper, en què han hagut de proposar millors entorns per a viure i treballar utilitzant les tecnologies actuals. També s'han avaluat el disseny del robot i el treball en equip realitzat per cada grup, a més dels valors que aquesta experiència els ha permès desenvolupar.

El segon i tercer lloc del podi també l'han ocupat els mateixos equips de l'any passat, però de forma invertida: en aquesta edició el segon classificat ha estat l'equip Vilabots, de Sant Pere de Vilamajor, que l'any passat havia estat tercer; mentre que el tercer classificat ha estat l'equip Arobot, de l'escola Els Estanys de Platja d’Aro, que l'any passat, precisament, havia quedat segon. Els tres equips tenen garantit el camí a la final estatal, que tindrà lloc el 28 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife i tindran opcions d'arribar a la final mundial de Detroit.

 

La festa dels més petits

A la competició FIRST LEGO League Junior han participat 41 equips de nens i nenes d'entre 6 i 9 anys. A partir del repte Boomtown Build, han hagut de crear la maqueta d'un edifici on sigui més fàcil i agradable viure i conviure, i un pòster per explicar el seu projecte. El treball, que han desenvolupat a l'escola, l'han presentat davant un jurat i el públic assistent. A nivell estatal, en els programes participen 2.200 equips i 17.500 joves, repartits en 40 tornejos en 32 ciutats diferents.

La UVic-UCC ha aconseguit amb la confluència dels tres tornejos la celebració d'una de les majors jornades festives a l'entorn dels STEAM. A més dels tornejos, s'han dut a terme activitats paral·leles, com les demostracions de Garrins Metàl·lics, l'equip universitari de robòtica de la UVic-UCC; un espai de joc Lego per als nens organitzat per la delegació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; i, finalment, l'espai Girbau on s'han pogut visitar virtualment bugaderies industrials a través d'una plataforma i petits trens que han transportat tots els participants d'un recinte a l'altre.