La UVic-UCC organitza una gran jornada STEAM amb tres tornejos en paral·lel, un dàmbit internacional
99 equips es reuniran a Vic el 29 de febrer per participar a FIRST LEGO League, FIRST Tech Challenge i FIRST LEGO League Jr.
27/02/2020
La UVic-UCC organitza una gran jornada STEAM amb tres tornejos en paral·lel, un dàmbit internacional

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) organitzarà una gran jornada STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) que, el proper 29 de febrer, reunirà 99 equips de diferents categories repartits en tres tornejos diferents. Per una banda, la Facultat de Ciències i Tecnologia torna a acollir, per vuitè any consecutiu, el torneig classificatori FIRST LEGO League, un dels programes de robòtica més importants del món per a nois i noies d’entre 10 i 16 anys. Al mateix temps, nens i nenes de 6 a 9 anys presentaran els projectes en la categoria FIRST LEGO League Jr.

Per una altra banda, en la mateixa jornada se celebrarà la prova del torneig internacional FIRST Tech Challenge, promogut per la UVic - UCC, la Fundació Scientia i Girbau. És el segon any consecutiu que les tres entitats organitzen aquest programa per a joves d’entre 16 i 18 anys a l’Estat espanyol, i que aquesta temporada es celebrarà a Vic per primera vegada.

També és la primera vegada que conflueixen tres tornejos de robòtica de grans dimensions a la ciutat en un sol dia, la qual cosa ha obligat l’organització a ampliar espais i repartir els tornejos entre l’edifici de la Torre dels Frares del Campus Vic i el recinte firal El Sucre. En total, es preveu que en les tres competicions participin un total de 750 infants i joves, i que durant tota la jornada es donin cita als dos espais més de 1.500 persones entre participants, entrenadors, familiars, acompanyants i públic general, a més de les 60 persones que conformen l’equip organitzador i el grup de voluntaris que fan possible la jornada.

 

La competició més internacional

La segona edició FIRST Tech Challenge impulsada per la UVic - UCC, la Fundació Scientia i Girbau reunirà 17 equips de nois i noies  procedents  de Catalunya  i la resta de l’Estat espanyol, però, també de països com Alemanya, EUA, França, Libèria, Països Baixos o Romania. El torneig, que usa l’anglès com a única llengua vehicular, s’ubicarà al recinte firal El Sucre i s’iniciarà el divendres 28 de febrer a la tarda amb rondes de pràctiques i les entrevistes i la inspecció dels robots per part dels jutges. L’endemà la jornada continuarà a les 9 del matí i finalitzarà a les 19.30 hores amb la cerimònia de cloenda on, entre d’altres premis, es revelarà l’equip que participarà a la final mundial de Detroit (EUA), a l’abril. Aquest any, el repte plantejat als participants, amb el nom de SKYSTONE, se centra en la cerca de solucions per garantir que les ciutats siguin un espai de convivència per a tothom.

FIRST Tech Challenge és el major programa STEAM a nivell internacional per a joves d’entre 16 i 18 anys, ja que compta amb més de 60.000 participants, organitzats en més de 5.000 equips de 40 països diferents. Per a aquest torneig, els equips han dissenyat, creat i programat robots autònoms operats per controladors, els quals han de realitzar una sèrie de missions en un espai de 3,66 x 3,66 m. Les partides, de 2 minuts de durada, es disputen a partir d’una aliança de dos equips contra una aliança de dos equips més, es fan per sorteig i canvien a cada ronda. Després de cinc rondes, la classificació per punts determina el pas a les semifinals i a la final.

L’empresa Cimworks s’ha afegit aquesta temporada com a col·laborador del torneig FIRST Tech Challenge.

 

El creixement de les ciutats, com a repte

El programa FIRST LEGO League que organitza i acull la UVic-UCC és un dels 14 tornejos classificatoris que se celebren als països catalans per a la final estatal, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de març a Santa Cruz de Tenerife i que, al seu torn, obre la porta a diversos tornejos internacionals. En aquesta edició, a la convocatòria de Vic hi participaran 40 equips de les comarques d’Osona, el Bages, el Vallès Oriental, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Gironès, el Barcelonès i el Berguedà. Per participar-hi, els equips han hagut de dissenyar, crear i programar un robot que realitzi una sèrie de missions establertes sobre un tauler de joc d’1,14 x 2,36 m.

A més de realitzar tres rondes de competició amb el robot, els equips hauran de desenvolupar i presentar un projecte científic sobre la temàtica plantejada aquest any a nivell internacional, CITY SHAPER. El repte que afronten els equips és observar com les ciutats i els edificis creixen, evolucionen i canvien i elaborar una estratègia per buscar solucions a aquest conflicte, és a dir, “proposar millors entorns on viure-hi i treballar i buscar la millor manera de construir les ciutats del futur a partir de les eines i les tecnologies actuals”, explica Josep Ayats, professor de la Facultat de Ciències i Tecnologia i un dels organitzadors del torneig. Els participants també hauran d’explicar com han dissenyat el robot i quina ha estat la metodologia de treball que han portat a terme com a equip.

En la mateixa línia, el repte FIRST LEGO League Jr. porta per nom BOOMTOWN BUILD i passa per “crear un edifici on sigui més fàcil i agradable viure i també conviure amb els altres”, explica Ayats. A la prova hi participaran 41 equips de nens i nenes d’entre 6 i 9 anys, que no competiran sinó que presentaran davant d’un jurat i del públic assistent la realització d’una maqueta i un pòster de com l’han realitzada. Ambdues proves es disputaran a l’edifici de la Torre dels Frares, però es traslladaran al recinte firal El Sucre per als respectius actes de lliurament de premis i reconeixements.

 

Una festa de la robòtica

La UVic - UCC ha concebut la confluència dels tres tornejos a Vic com una jornada festiva a l’entorn de les STEAM. A més del tornejos, es comptarà amb activitats paral·leles, com demostracions dels Garrins Metàl·lics, l’equip universitari de robòtica de la UVic - UCC, un espai LEGO per als infants acompanyants organitzat per la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’espai Girbau on es podran visitar virtualment bugaderies industrials a través de la plataforma de realitat virtual Girbau Max, foodtrucks, i un trenet que acompanyarà els participants des d’un recinte a l’altre. Tota la jornada es retransmetrà en directe per El 9 TV i pel Canal de Youtube de la UVic.

La FIRST LEGO League és gestionada a nivell estatal per la Fundació Scientia i compta amb la col·laboració de Robotix Hands-on Learning i Dragados. En el cas de Vic, compta també amb el suport d’empreses del sector tecnològic com ara JCM Technologies, Elausa, Divasa Farmavic, SOME i Goufone. A nivell estatal als programes hi participen 2.200 equips i 17.500 participants, repartits en 40 tornejos a 32 ciutats diferents. 

 

HORARIS

FIRST Tech Challenge (Recinte firal El Sucre)

  • 09.00 h. Inauguració
  • 09.45 h. Inici dels tornejos
  • 19.00 h. Lliurament de premis

FIRST LEGO League (Edifici Torre dels Frares)

  • 08.30 h. Inauguració
  • 09.00 h. Inici del Joc del Robot i de les presentacions
  • 16.00 h. Lliurament de premis (al recinte firal El Sucre)

FIRST LEGO League Jr. (Edifici Torre dels Frares)

  • 09.00 h. Inici de les presentacions
  • 13.00 h. Lliurament de premis (al recinte firal El Sucre)