La UPC i Girbau Group renoven la càtedra en investigació i innovació en tecnologia de lavanderia industrial
La càtedra promou activitats de transferència de tecnologia i formació
12/03/2015
La UPC i Girbau Group renoven la càtedra en investigació i innovació en tecnologia de lavanderia industrial

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’empresa Girbau Group han signat el mes de febrer un conveni per a la renovació, per tres anys més, de la Càtedra Girbau Group en recerca i innovació en tecnologia de bugaderia, una càtedra d’empresa creada al febrer de 2012.

Aquesta renovació consolida la col·laboració entre el grup Girbau i la UPC en activitats d’R+D+I i transferència de resultats de la recerca vinculats a la bugaderia, especialment a través del Centre de Disseny d’Equips Industrials (CDEI) de la UPC. La Càtedra està dirigida per Carles Riba, també director del CDEI, i té la seu en aquest centre d’innovació tecnològica especialitzat en enginyeria de màquines, que forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC) i que està ubicat al Campus Diagonal Sud, a Barcelona.

La Càtedra promou projectes de recerca en tecnologia aplicada als béns d’equip, especialment els relacionats amb la innovació i els processos de desenvolupament de productes en l’àmbit de la bugaderia industrial. En aquestes àrees es prioritza la protecció del medi ambient i l’impuls de la tecnologia sostenible. Els projectes de recerca conjunts estan orientats a poder ser aplicats, directa o indirectament, als mercats internacionals, a fi d’aportar valor al sector de la bugaderia. Les activitats de recerca inclouen la promoció de tesis doctorals.

En el marc de la Càtedra també es promou la transferència de coneixements sobre els resultats de la recerca, donant-los valor mitjançant patents o l’aplicació directa dels resultats al mercat, i difonent-los.

Tecnologia més eficient

Entre els projectes d’innovació desenvolupats conjuntament entre el CDEI i Girbau Group destaca el disseny conceptual per a la fabricació d’un nou model de rentadora, l’HS-6024,  ja al mercat i que té més prestacions que gammes anteriors alhora que menys despeses de producció, de muntatge i de manteniment. El producte final és fruit dels càlculs realitzats sobre els elements crítics i les fatigues mecàniques a què estan sotmeses les càrregues durant la vida de la rentadora.

Una altra col·laboració important ha estat el desenvolupament d’una gamma d’assecadores d’elevada eficiència energètica, la sèrie ED. El projecte ha estat distingit, el desembre passat, per Foment del Treball amb el VIIè Premi Carles Ferrer Salat, en la categoria de Medi Ambient, per aplicar tecnologia que promou una producció més eco-eficient. En la mateixa línia, el CDEI de la UPC i el Girbau Group han impulsat un projecte transversal per redefinir el procés de disseny de nous productes que també guanyin en eficiència.

Formació i pràctiques en empresa

A més del desenvolupament de projectes, les activitats de la Càtedra permeten al Girbau Group la detecció de talent entre l’estudiantat de la UPC per fomentar incorporacions a l’empresa.

Pel que fa a la formació, Girbau Group col·labora amb la UPC a través de la participació en diferents programes de la Universitat (com ara postgraus, assignatures de lliure elecció i activitats complementàries a estudis de grau i màster) i la col·laboració també incideix en els plans formatius de l’empresa.  

Girbau Group és un dels principals grups internacionals en la fabricació d'equipament per a bugaderia industrial. El seu procés d'internacionalització va començar fa més de dues dècades i actualment disposa de quatre centres de producció especialitzats a Espanya i França, i 14 filials comercials arreu del món.