Girbau renova la bugaderia de l'Hospital Clínic de Saragossa i duplica la seva capacitat
La maquinària d'última generació instal·lada per Girbau té capacitat per gestionar fins a tres milions de quilos de roba a l'any
13/02/2020
Girbau renova la bugaderia de l'Hospital Clínic de Saragossa i duplica la seva capacitat

13 de febrer de 2020. – Girbau, líder mundial en solucions integrals de bugaderia professional, ha renovat la bugaderia de l'Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa. La instal·lació de maquinària d'última generació de Girbau permetrà una gran millora a nivell de productivitat, eficiència energètica i capacitat, que permetrà duplicar el volum de roba gestionada passant dels 1,3 milions de quilos anuals fins a tres milions de quilos.

Així mateix, la transformació de la bugaderia permetrà reduir considerablement l'impacte mediambiental de l'hospital, minimitzant el consum d'energia. En aquest sentit, segons càlculs de la companyia s'aconseguirà reduir en més d'un 30% el consum d'aigua utilitzada durant la neteja de peces a la bugaderia. A més de la reducció de la petjada hídrica del procés de rentat, la maquinària instal·lada Girbau permetrà no superar els consums pactats amb l'hospital de gas i electricitat, reduint al mínim l'ús de recursos naturals.

 

Innovació més enllà de la tecnologia

La renovació de la bugaderia s'ha estructurat a través de l'innovador format de Compra Pública per Innovació (CPI), mitjançant el qual una entitat pública cerca satisfer una necessitat no coberta a través de solucions innovadores. El projecte de compra pública d'innovació fruit de la col·laboració entre Girbau i l'Hospital Clínic Universitari ha estat guardonat amb el premi Amparo Poch a la millor Compra Pública d'Innovació 2019. El guardó, atorgat per la Càtedra IACS (Institut Aragonès de Ciències de la Salut), reconeix projectes i iniciatives que han recorregut a aquesta fórmula de licitació per a millorar els serveis sanitaris. José Luis Sancho, subdirector de gestió de l'Hospital Clínic ha assegurat que el format de contractació suposa grans avantatges: “Amb la nova forma de contractació CPI realitzada, hem aconseguit disposar d'un servei vital per al bon funcionament de les nostres instal·lacions hospitalàries, compartint la importància de la gestió i les millores aconseguides amb les empreses adjudicatàries. És una evolució que ja s'aplica en altres serveis amb molt bons resultats i tant l'Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa com Girbau han sabut detectar com una oportunitat de desenvolupament. Treballar en el dia a dia amb l'empresa especialista proveïdora del servei és la millor manera de progressar en el nostre treball diari, buscant les millors condicions de treball per al personal acompanyades d'una major eficàcia en la realització de les activitats pròpies i d'una major eficiència en rendiments energètics, de consum i laborals. Acualment i veient els primers mesos de funcionament, podem augurar un èxit total en aquest projecte SIGLA.”

El contracte de licitació, amb un import de 6,1 milions d'euros i una durada de 12 anys, ha estat dividit en dos lots, un pel rentat de la roba i un altre pel seu emmagatzematge i distribució mitjançant sistemes automàtics, que van ser adjudicats a Girbau i La Fàbrica del Software, respectivament.

L'innovador projecte realitzat al costat de l'Hospital Clínic és una mostra clara de com Girbau consolida el seu lideratge en el model de negoci as a service, basat no sols a proveir béns sinó a oferir un servei integral al client. En aquest sentit, Girbau a més de proporcionar béns d'equip ofereix un servei de qualitat que permet que l'hospital no hagi de preocupar-se de res i es garanteixi un funcionament òptim del servei en tot moment.

D'aquesta manera, Girbau consolida la seva aposta per continuar avançant en servitització i acompanyament al client, liderant un format innovador i un model de negoci de futur. Toni Domínguez, Sales Engineering Manager de Girbau, ha posat en valor la nova fórmula de renovació per la qual ha optat l'hospital, així com les sinergies establertes entre tots dos partners. Domínguez ha assenyalat: “Posar en marxa un projecte d'aquesta envergadura no és senzill però el treball conjunt amb el Clínic ha fet possible que avui dia el centre compti amb una bugaderia renovada amb un millor servei. A més, mitjançant el sistema de compra pública d'innovació utilitzat per la licitació, l'hospital aconsegueix millorar la qualitat d’oferta al pacient i reduir el seu impacte mediambiental sense haver de fer una inversió com a tal”.

 

El projecte detalladament

L'hospital ha retirat les rentadores que comptaven amb més de 26 anys d'antiguitat i, en el seu lloc, Girbau ha instal·lat una planxadora i un túnel de rentat continu que millora la productivitat i que integra un sistema de recirculació i reciclatge de l'aigua. Al seu torn, el nou túnel de rentat garanteix una posició ergonòmica de l'operari, evitant el treball pesat de càrrega i descàrrega de les rentadores i assecadores. D'altra banda, s'ha instal·lat una premsa hidroextractora que augmenta l'extracció de l'aigua permetent cicles més curts d'assecat i estalvi d'energia.

El treball conjunt realitzat per Girbau i l'Hospital Clínic de Saragossa ha posat de manifest la gran sinergia entre tots dos partners. Girbau, una vegada adjudicada la seva proposta tècnica, va acompanyar i va assessorar al Clínic en tot el procés de disseny i planificació de la renovació. Així mateix, s'ha inclòs un servei de formació i capacitació a tot el personal sobre l'ús i gestió de la bugaderia.