Girbau col·labora amb Elisava per crear un nou material a partir del residu tèxtil que suposa un pas important cap a l'economia circular en bugaderia industrial
Alumnes de Elisava i Girbau Lab han creat Clint, un nou material versàtil fabricat a partir dels residus tèxtils que queden en els assecadores
15/07/2020
Girbau col·labora amb Elisava per crear un nou material a partir del residu tèxtil que suposa un pas important cap a l'economia circular en bugaderia industrial

Com a part de la seva decidida aposta per la innovació, l'eficiència energètica i la sostenibilitat, que converteixen a Girbau en un referent en el seu sector, la companyia ha col·laborat amb Elisava, l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, a través de la seva plataforma d'innovació oberta Girbau Lab (girbaulab.com), per a la creació d'un nou material que suposa un pas molt important cap a l'economia circular en bugaderia industrial.

Aquest material, conegut com Clint i de manera similar a la del cartó, es fabrica a partir de la pelussa, és a dir, de la recuperació del residu tèxtil sòlid capturat directament en els filtres de les màquines assecadores. La innovació d'aquest nou material radica en l'origen mateix de la matèria primera i en les aplicacions que poden endevinar-se, entre elles, en el sector de la papereria i la impressió artesana. Clint recupera l'essència dels processos artesanals, ja que es fabrica amb la col·laboració del Molí Paperer, a Capellades, des d'on s'ha produït el material paperer necessari per als nous usos i aplicacions, i de Letter Cotton, un taller d'impressió creativa.

Elisava i Girbau ja estan estudiant les possibles aplicacions del nou material, més enllà de la papereria. Entre altres coses Clint podria substituir l'ús d'uns certs materials plàstics, per exemple, en la fabricació de pendrives, o ser utilitzat en embalatge. Clint és, a més, una peça del model de circularitat que suposa un avanç en l'activitat bugadera, ja que redueix i revaloritza els residus tèxtils i els dóna noves aplicacions. Diàriament les màquines de Girbau renten a tot el món al voltant de 25.000 tones de roba i, en el cas concret de Catalunya, s'estima que les bugaderies industrials generen 1.500 kg. de residu a la setmana. Per això, Clint suposa un pas més cap a un canvi de mentalitat enfocat en la sostenibilitat i reforça els models de circularitat que redueixen l'impacte mediambiental de les activitats industrials.

Girbau i Elisava destaquen pel fort compromís amb la innovació, la sostenibilitat i la circularitat. Girbau ha donat l'oportunitat als alumnes de Elisava de conèixer de prop el teixit empresarial i treballar amb els professionals de Girbau en un projecte real de desenvolupament de nous materials per a reutilitzar els residus bugaders. Per part seva, Elisava impulsa convenis amb l'entorn empresarial i institucional per a aportar valor afegit a través de projectes d'innovació i recerca que desenvolupen els alumnes.

Utilitzem cookies per assegurar-nos que li oferim la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que l’accepteu.