Sostenibilitat industrial naval

En el marc de la nostra col·laboració amb ALMACO Group, companyia que ofereix solucionis clau en mà al sector dels creuers, hem volgut parlar amb la Roser Zapata, la nostra Laundry Business Expert, perquè ens expliqui com la indústria naval pot adoptar solucions sostenibles en els seus processos de bugaderia per a complir amb els protocols actuals i les demandes futures.

Què fa el sector de l'hostaleria per a ser més sostenible en els seus processos de bugaderia?

En els últims anys hi ha hagut un creixement exponencial de la consciència ecològica en el sector de l'hostaleria, sobretot per part dels hotelers que treballen per a traspassar aquesta consciència, juntament amb un ús racional dels teixits, als clients i hostes. Això es tradueix en els típics missatges que trobem sobre, per exemple, la rentada de les tovalloles, on s'intenta conscienciar a l'hoste sobre si és necessari rentar-les diàriament. Als hotels, on els hostes estan llargues estades, això també s'aplica amb les sabanes del llit. D'altra banda, els hotels controlen cada dia més el seu estoc de tovalloles, sabanes, estovalles, tovallons etc per a fer un ús racional d'ell, tenint en compte cada quant es deu lava la roba, perquè la durabilitat dels teixits sigui el més llarga possible, i optant per fibres més naturals, com a tovalloles 100% de cotó o fibres de bambú.

Tota aquesta consciència ecològica també es treballa en les pròpies bugaderies a través de la reducció en els consums d'aigua i electricitat en els processos de rentada o la cerca de formes per a rentar a menor temperatura. En els grans hotels han passat a rentar amb rentadores a fer-ho amb els túnels de rentada, els quals permeten reduir sobre un 60% el consum d'aigua. A més, cada vegada s'utilitzen processos d'assecat energèticament més eficients que, gràcies a un centrifugat a majors revolucions, faciliten els processos d'assecat i planxat.

Com poden els proveïdors de sistemes de bugaderia ajudar els vaixells de passatgers a ser més sostenibles en els seus processos de rentada? Quins dispositius o sistemes inclouen els actuals equips de rentada industrial (rentadores, túnels, etc) per a estalviar aigua i energia?

Als vaixells de passatgers i creuers l'espai és més reduït que en altres instal·lacions en terra ferma, per la qual cosa és molt important fer una bona planificació del mateix per a poder instal·lar sistemes i maquinària de bugaderia que sigui el més eficients possibles. En aquest sentit, els túnels de rentada són una opció molt adequada per a aquest tipus de vaixells ja que, els seus sistemes de recirculacions internes d'aigua fan que aquesta s'aprofiti molt més, juntament amb els detergents, contribuint tant a l'estalvi com a la sostenibilitat.

Com podem assegurar-nos que les creixents exigències en matèria de seguretat i salut no afectin encara més al nostre medi ambient? Quin paper juguen els químics en aquest aspecte?

Avui dia, gràcies als químics amb etiqueta Ecolabel, la màxima certificació ecològica a nivell europeu, ja és possible desinfectar i rentar tenint en compte el medi ambient. Aquests químics permeten rentar a menor temperatura i amb les mateixes garanties de desinfecció que altres químics tradicionals. Així doncs, la utilització, sempre, de químics certificats és una forma d'assegurar que les creixents exigències en matèria de seguretat i salut no afectin encara més al nostre planeta.

Quines noves normes o objectius de sostenibilitat caldrà complir en les bugaderies en un futur pròxim?

En un futur serà molt important, i fins i tot obligatori, que totes les bugaderies tinguin sistemes de reutilització de l'aigua de sortida i sistemes de depuració propis per a l'aigua que pararà al desguàs. Això és clau per a assegurar, d'una banda, que s'aprofita el màxim l'aigua que s'utilitza, intentant que està tingui una vida el més llarga possible durant tot el procés de rentada i, d'altra banda, que aquella que finalment acabi en els desguassos, i en conseqüència a les mars o els rius, ho faci en les millors condicions.

La contaminació per micro plàstics, associada a la rentada de peces sintètiques i per tant a la bugaderia, representa el 35% dels micro plàstics primaris que es troben en els nostres oceans, suposant un perill per al medi marí i per a totes les criatures que habiten en ell Com cal actuar per a reduir la presència d'aquests contaminants i evitar que arribin a la mar?

La reducció dràstica dels micro plàstics en el mitjà aquàtic és un repte molt important que afrontem des del sector de la bugaderia. Aquest repte passa per la recerca i el desenvolupament per a poder implementar, en un futur, maquinària i sistemes de rentada que limitin i eliminin aquests contaminants. És a dir, que frenin el despreniment de micro plàstics durant els processos de rentada i que, al mateix temps, frenin aquells que es puguin produir, a través d'elements en les pròpies rentadores que els retinguin, evitant així que acabin la mar.

 

 

 

 

 Utilitzem cookies per assegurar-nos que li oferim la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que l’accepteu.